mcLaren modelauto’s

Not Only For The Happy Few

Jouw startpunt naar een wauw gevoel.

Onder onze modellen vind je wat informatie over het merk McLaren.

Opgericht: 1963
Oprichter: Bruce McLaren
Hoofdkantoor: Woking, Surrey, Engeland, VERENIGD KONINKRIJK
Website: mclaren.com

McLaren (volledige naam McLaren Automotive) is een Britse autofabrikant die gespecialiseerd is in de productie van snelle raceauto’s. Het arsenaal wordt voornamelijk gedomineerd door supercars die op zijn locaties worden geproduceerd. De oprichters van het merk zijn de Australische coureur Bruce McLaren en de Engelse zakenman Ron Dennis. De tijd van zijn verschijning is 1985. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Technology Center in Woking. Nu is het merk volledig eigendom van de McLaren Group, die sinds 2017 is opgenomen.

Er is geen definitief antwoord op de vraag waar het logo van McLaren voor staat. Sommigen geloven dat het vinkje is gebleven uit de tijd van Marlboro-sponsoring. Anderen zien het als een silhouet van een kiwivogel uit het oude McLaren-embleem. Toch denken anderen dat het logo lijkt op rook uit de uitlaatpijp van een auto.

Betekenis en geschiedenis

Mclaren Logo Geschiedenis

 

De eerste naam van het bedrijf is McLaren Cars, dat in 2010 werd veranderd in McLaren Automotive. Bruce McLaren, de oprichter van de oorspronkelijke structuur die de basis vormde van het moderne bedrijf, komt uit Nieuw-Zeeland. Hij kwam naar het Verenigd Koninkrijk in het kader van het Driver to Europe-programma om Australische en Nieuw-Zeelandse atleten te helpen concurreren in de Formule 15. En Bruce was veelbelovend sinds zijn kindertijd dol was op auto’s omdat zijn ouders hun tankstation in Oakland onderhielden. Op <>-jarige leeftijd had de jongeman zijn eerste serieuze race gewonnen.

De racecarrière was briljant op de nieuwe plek: hij werd de jongste atleet die de Amerikaanse Grand Prix ontving. Hij was toen 22 jaar oud. In eerste instantie racete McLaren met andere automerken. Maar toen opende hij Bruce McLaren Motor Racing (in 1963) en bouwde zijn eerste sportwagen, de M1A. Daarna volgden de M1B (ze won 43 Can-Am kampioenschapsoverwinningen) en de M2B (debuteerde in de Grand Prix van Monaco). Bovendien heeft de racer de auto’s zelf ontworpen en getest, met de nadruk op de superlichte versie van de M6GT. De atleet kwam echter om het leven bij een ongeluk in 1970 zonder het project te voltooien.

In 1985 verscheen McLaren Cars, dat zijn naam veranderde in McLaren Automotive (in 2010) omdat het grotendeels inactief was. De herlancering van het merk hielp hem nieuw leven in te blazen en een investering in een nieuwe onderneming te krijgen. Aanvankelijk werd het gescheiden van andere structuren met dezelfde naam, maar in 2017 droeg Ron Dennis bij aan hun fusie, omdat hij zijn aandelen verkocht aan de McLaren Technology Group.

Het eerste embleem van een raceautomerk verscheen zodra het werd opgericht. Het werd in 1963 gemaakt door ontwerper Michael Turner. Hij bood een herkenbaar beeld van de kiwivogel die leeft in de geboorteplaats van de Bruce McLaren-racer. Dit is een eerbetoon aan de oprichter van het bedrijf en zijn label.

 

Wat is McLaren?

Het is een wereldberoemd Brits automerk dat bekend staat om zijn supercars.

1963 – 1967

McLaren Motor Racing Team Logo 1963-1967

De auteur gebruikte een schild als basis van het logo om het een heraldische vorm te geven. Hij verdeelde de ruimte in vier zones van verschillende breedtes. De grootste is de centrale, waar de kiwi werd getrokken. De vogel was zwart, voorgevormd, zonder naturalistische details. Ze stond met haar hoofd naar beneden alsof ze iets zocht. Dit beeld is niet toevallig, omdat de kiwi krachtige benen heeft en snel op de grond beweegt en behendig obstakels overwint. Hieronder, in het smalle deel van het embleem, was er een inscriptie “Motor Racing Team” – de toenmalige naam van het bedrijf. Helemaal bovenaan, op een groen veld, werd een raceauto afgebeeld en daaronder, op een rode streep, stond de naam van de maker van het merk – ‘McLaren’.

1967 – 1981

McLaren Motor Racing Team Logo 1967-1981

 

Deze versie kreeg de bijnaam Speedy Kiwi. Het toonde de kop van een vogel, half tegen de grond gedrukt en naar voren gericht. Ze passeerde kiwi terwijl ze sprintte. De zwarte omtrek met een langwerpige scherpe snavel en dezelfde puntlijn aan de onderkant maakten het logo dynamisch en perfect gereflecteerd.

1981 – 1991

McLaren Internationaal Logo 1981-1991

De auteur van deze versie is Raymond Loewy. Hij stelde een conceptueel nieuw embleem voor, compleet anders dan de vorige. De overgang naar een ander ontwerp wordt geassocieerd met de rebranding van het bedrijf, die McLaren International werd genoemd. Deze woorden werden gebruikt als de belangrijkste en waren ongegroepeerd in twee regels: een grote inscriptie – “McLaren”, een kleine – “Internationaal”. Daarboven hing de driedubbele racevlag, die meestal het startpunt is. Maar het is niet alleen geblokt: het patroon leek op de sporen van autowielen. Dit logo was een eerbetoon aan de sponsoring van Marlboro.

1991 – 1998

McLaren-logo 1991-1998

De geblokte vlag werd vervangen door slechts één detail uit de tekening – een driehoekige pijl met een uitsparing aan de onderkant. Ze wees schuin omhoog en symboliseerde de constante beweging naar voren en naar boven. Het woord “Internationaal” is uit de inscriptie verdwenen. Het kleurenpalet en lettertype blijven hetzelfde.

1998 – 2003

McLaren-logo 1998-2003

De ontwikkelaars hebben het acuut gehoekte element vervangen door een afgeronde boog. Ze was dubbel en rood. De vulling was tussen de bovenste en onderste gebogen lijnen, verbonden aan de uiteinden. Dit “vinkje” geeft het snelheidsmerk aan. Vloeiende streken brachten harmonie in het logo. De ontwerpers veranderden ook de kleur van de inscriptie: in plaats van kolenzwart gebruikten ze donker grafiet.

2003 – 2012

McLaren-logo 2003-2012

In 2003 werd het lettertype gewijzigd. Het is zachter, soepeler en meer afgerond geworden, wat de uitstekende windstroom van raceauto’s symboliseert. Dit draagt bij aan superieure aerodynamica en hoge snelheidsbehoud.

2012 – heden

McLaren Automotive Logo 2012-heden

Na de hernoeming van het bedrijf naar McLaren Automotive, heeft het het logo opnieuw ontworpen. Maar het was niet significant: vooral de inscriptie onderging een verandering, waarbij het woord “Automotive” werd ingedrukt, uitgevoerd in een ander lettertype – dun, recht, gehakt, met de letters “O” en “U” in de vorm van lege vierkanten.

Bron

Onze Shop

Verrijk jouw bijzondere collectie met de modellen van RB Modelauto’s. Veel kijk en shop plezier. 

Mooie 'kontjes'

Een galerij met auto ‘konten’. Vaak ligt de focus op de voorkant, de ‘neus’; in deze galerij op de achterkant, de ‘kont’.

Velgen

Velgen hebben een behoorlijke impact op het uiterlijk van een auto. Deze galerij is voor de velgenliefhebbers.

Onderdeel van RB Ekstra

E-mail adres

info@rbmodelautos.nl

 

KvK

73754234

 

BTW-id

NL001888211B89

© 2023 – RB Ekstra

Alle rechten voorbehouden

 

Adres

RB Modelauto’s is gevestigd in Wapenveld (Gelderland) maar heeft geen fysieke winkel.

Stuur Een Bericht