Scania Modellen

Not Only For The Happy Few

Jouw startpunt naar een wauw gevoel.

Onder onze modellen vind je wat informatie over het merk Scania.

Opgericht: 1911
Oprichter:
Hoofdkantoor: Södertälje, Sweden
Website: scania.nl

Scania is een bekende Zweedse fabrikant van zware vrachtwagens, bussen en motoren, opgericht in 1891. Het merk is ontstaan door de fusie van twee bedrijven: Vabis (Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje) en Maskinfabriks-aktiebolaget Scania. Scania werd oorspronkelijk opgericht als Maskinfabriks-aktiebolaget Scania in Malmö, Zweden, terwijl Vabis in hetzelfde jaar werd opgericht in Södertälje. In 1911 fuseerden de twee bedrijven tot Scania-Vabis, met het hoofdkantoor in Södertälje, waar het vandaag de dag nog steeds is.

Ontwikkelingen

In de beginjaren produceerde Scania fietsen, maar al snel begon het bedrijf met de productie van auto’s, vrachtwagens en motoren. Vabis richtte zich aanvankelijk op spoorwegmaterieel en automobielen. Gedurende de 20e eeuw groeide Scania uit tot een toonaangevende fabrikant van zware vrachtwagens en bussen, met een sterke reputatie voor betrouwbaarheid en robuustheid.

Vanaf de jaren 1960 en 1970 breidde Scania zijn activiteiten uit naar internationale markten en vestigde productiefaciliteiten en distributiecentra over de hele wereld. Het bedrijf heeft een sterke focus op innovatie, vooral op het gebied van motoren en brandstofefficiëntie, en ontwikkelt continu nieuwe technologieën om de prestaties en duurzaamheid van hun voertuigen te verbeteren.

Interessante Weetjes en Cijfers

 • Productie: Scania produceert jaarlijks duizenden vrachtwagens, bussen en motoren in faciliteiten in Zweden, Nederland, Frankrijk, Brazilië en andere landen.
 • Duurzaamheid: Het bedrijf werkt actief aan het verminderen van de CO2-uitstoot van zijn voertuigen en investeert in alternatieve brandstoffen en elektrificatie.
 • Eigenaar: Sinds 2008 is Scania een onderdeel van de Volkswagen Group, die een meerderheidsbelang in het bedrijf verwierf.
 • Marktaandeel: Scania is een van de grootste vrachtwagenfabrikanten ter wereld met een significant marktaandeel in Europa en Latijns-Amerika.
 • Scania V8 Motor: De V8-motor van Scania is beroemd om zijn kracht en betrouwbaarheid en is populair in de transportsector vanwege zijn hoge prestaties en duurzaamheid.
 • Medewerkers: Scania heeft wereldwijd ongeveer 50.000 medewerkers en bedient klanten in meer dan 100 landen.
 • Beurzen en Prijzen: Het bedrijf heeft talloze prijzen gewonnen voor zijn innovatie en duurzaamheid, waaronder de prestigieuze ‘Truck of the Year’ award.

Scania blijft een toonaangevend merk in de transportindustrie, met een voortdurende focus op innovatie, duurzaamheid en klanttevredenheid. De rijke geschiedenis en voortdurende evolutie van Scania maken het een belangrijke speler op de wereldmarkt voor zware voertuigen.

 

De oprichting van Scania is niet toe te schrijven aan één enkele persoon, maar eerder aan twee afzonderlijke bedrijven die later fuseerden: Vabis (Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje) en Maskinfabriks-aktiebolaget Scania. Beide bedrijven werden in 1891 opgericht in Zweden.

Vabis

 • Vabis: Dit bedrijf werd opgericht in Södertälje en richtte zich aanvankelijk op de productie van spoorwegmaterieel en automobielen. De oprichters van Vabis waren ingenieurs en ondernemers die de groeiende transportbehoeften van de industriële revolutie wilden benutten. Helaas zijn de specifieke namen van de oprichters van Vabis niet uitgebreid gedocumenteerd.

Maskinfabriks-aktiebolaget Scania

 • Scania: Dit bedrijf werd opgericht in Malmö en begon met de productie van fietsen, maar breidde al snel uit naar auto’s, vrachtwagens en motoren. Net als bij Vabis zijn de namen van de oprichters van Scania niet breed bekend of gedocumenteerd in de geschiedenis.

Fusie

 • Fusie in 1911: De twee bedrijven fuseerden in 1911 tot Scania-Vabis, met het hoofdkantoor in Södertälje. De fusie werd gedreven door de behoefte aan synergieën in productie en technologie om beter te kunnen concurreren op de snelgroeiende markt voor gemotoriseerd transport.

Moderne Tijd

 • Huvudkontor: Het hoofdkantoor van het gefuseerde bedrijf bleef in Södertälje, waar het zich verder ontwikkelde tot een toonaangevende fabrikant van zware vrachtwagens, bussen en motoren.

Hoewel specifieke individuen niet duidelijk in de oprichtingsgeschiedenis naar voren komen, was het de visie en het ondernemerschap van de vroege ingenieurs en zakenmensen bij zowel Vabis als Scania die leidden tot de creatie van het bedrijf zoals het vandaag de dag bekend is.

Onze Shop

Verrijk jouw bijzondere collectie met de modellen van RB Modelauto’s. Veel kijk en shop plezier. 

Accessoires

Naast modelauto’s verkopen wij ook accessoires zoals diverse vitrines, diorama’s en andere toebehoren. 

Velgen

Velgen hebben een behoorlijke impact op het uiterlijk van een auto. Deze galerij is voor de velgenliefhebbers.

Onderdeel van RB Ekstra

E-mail adres

info@rbmodelautos.nl

 

KvK

73754234

 

BTW-id

NL001888211B89

© 2023 – RB Ekstra

Alle rechten voorbehouden

 

Adres

RB Modelauto’s is gevestigd in Wapenveld (Gelderland) maar heeft geen fysieke winkel.

Stuur Een Bericht